Prijsvergelijkingswebsites stroom: een test over prijzen, transparantie, gebruiksvriendelijkheid en klantenservice

Prijsvergelijkingswebsites stroom: een test over prijzen, transparantie, gebruiksvriendelijkheid en klantenservice

Talloze stroomaanbieders en nog meer tarieven: wanneer men zich bezig houdt met de prijzen en voorwaarden van stroomaanbieders, moet je beschikken over stalen zenuwen en veel geduld. Maar je kan ook voor één van de vele vergelijkingswebsites kiezen, waarvan sommige zelfs gespecialiseerd zijn op het gebied van energie. Het Nederlands Instituut voor Kwaliteitstests (NIKWA) heeft zes stroom vergelijkingswebsites nader onderzocht.

 

 

 

 

 

De focus van het onderzoek lag op de prijzen, transparantie, gebruiksvriendelijkheid en klantenservice van de aanbieders. De volgende aanbieders zijn getest:

  • Easyswitch.nl
  • Independer.nl
  • Energieleveranciers.nl
  • Gaslicht.com
  • Energievergelijken.nl
  • Pricewise.nl

 

De testcriteria zijn in vier hoofdcategorieën onderverdeeld. De hoofdcategorieën werden met verschillende wegingen in het totale testresultaat meegerekend:

  1. Prijzen: Welke website verwijst naar de gunstigste prijs voor stroom? (60% van het totaal resultaat)
  2. Transparantie: Hoe transparant is de informatie over de prijzen op de websites? (10% van het totaal resultaat)
  3. Gebruiksvriendelijkheid: Hoe goed is de zoekfunctie naar de beste tarieven? Is de navigatie van de webpagina’s gebruiksvriendelijk? (20% van het totaal resultaat)
  4. Klantenservice: Hoe goed zijn de contactmogelijkheden? Zijn de klantenservice medewerkers vriendelijk en competent tijdens het gesprek? (10% van het totaal resultaat)

 

De prestaties in de categorieën prijzen, gebruiksvriendelijkheid en transparantie werden door experts uitgebreid geanalyseerd. De klantenservice werd met verschillende vragen vijf keer per email en vijf keer per telefoon getest.

 

Transparantie & gebruiksvriendelijkheid

Bijna alle geteste vergelijkingswebsites hebben een zeer duidelijke weergave van de tarieven, talrijke filteropties en duidelijke toelichtingen. Voornamelijk waren de leveringstarieven per kwh en vaste leveringskosten gemakkelijk te vinden in het overzicht van de tariefdetails. Ook de informatie over de vaste prijsgarantie was heel duidelijk vermeldt. De procedure voor het overstappen werd op alle zes vergelijkingssites goed uitgelegd. De gebruiker moet er wel op letten dat de prijs na afloop van de contractperiode alleen zichtbaar is bij één van de zes vergelijkingswebsites, namelijk Independer.nl.

Wat betreft de zoek- en filterfuncties van de websites, moeten de gebruikers erop letten dat de filters goed functioneren en ook daadwerkelijk de gewenste resultaten tonen. Dit was tijdens het onderzoek niet altijd het geval. Ondanks de gerichte zoekactie naar bijvoorbeeld een 1-jarig contract werden er op sommige prijsvergelijkingswebsites als eerste de goedkopere tarieven voor 2 of 3-jarige contracten getoond in plaats van de gewenste zoekactie. Ook moet er worden nagegaan of er een korting in het tarief verrekend is. Deze kortingen betekenen in eerste instantie een besparing voor de consument, maar verhullen de daadwerkelijke prijzen na afloop van de actie of korting. Slechts bij twee vergelijkingswebsites (Gaslicht.com en Energievergelijken.nl) kan er op tarieven met acties of kortingen gefilterd worden.

Als “positief” beoordeelde de testers de vele extra functies die door sommige prijsvergelijkingswebsites aangeboden worden. Twee van de zes vergelijkingswebsites lieten bijvoorbeeld zien of er voor een stroom tarief een groene stroom certificaat van ‘hier’ bestaat, omdat de groene stroom daarvoor grootendeels in Nederland geproduceerd werd. Ook beschikken bijna alle aanbieders over informatievelden die verschillende filters uitleggen en verduidelijken. Wanneer de gebruiker voor een nieuw tarief gekozen heeft, is kostenloos overstappen geen probleem bij alle geteste websites.

In de categorie “transparantie” behaalde Energieverlijken.nl de hoogste score met hun uitgebreide filteropties en gedetailleerde weergave van de tarieven voor stroom. Gaslicht.com had de meest gebruiksvriendelijke vergelijkingswebsite en heeft de eerste plaats gekregen in de categorie “gebruiksvriendelijkheid”.

 

Prijzen

Voor de prijsanalyse zijn in totaal acht verschillende stroomverbruik scenario’s voor acht verschillende plaatsen getest. De gunstigste prijzen van de verschillende vergelijkingswebsites lagen over het algemeen dicht bij elkaar (de besparing bedraagt maximaal 6%).

Bijvoorbeeld Amsterdam (postcode 1032 GW): de goedkoopste prijs voor een jaarlijks verbruik van 1800 kWh werd door Energieleveranciers.nl aangeboden en bedroeg 163,83 euro in het eerste jaar. Daarentegen had prijsvergelijkingswebsite Independer.nl een prijs van 174,99 euro. Er kan dus 11,16 euro bespaard worden door de consument.

Een soortgelijk voorbeeld van stroomtarieven in Groningen (9724 JH): het laagste tarief voor een jaarlijks verbruik van 2100 kWh groene stroom bedroeg in het eerste jaar 213,37 euro bij Easyswitch.nl, terwijl de prijs bij Independer.nl 222,94 euro was. Een verschil van 9,57 euro (4%).

Belangrijk om te weten is dat alleen bij de drie vergelijkingswebsites (Easyswitch.nl, Energievergelijken.nl en Pricewise.nl) de laagste prijs, welke aan de zoekcriteria voldoet, als eerste getoond werd. Bij alle andere vergelijkingswebsites moest de tariefkeuze vaak op prijs gesorteerd worden of er werden tarieven met een langere looptijd bovenaan de pagina getoond. Independer.nl heeft het iets anders aangepakt en sorteerde de tarieven aan de hand van prijs en kwaliteit, maar gaf altijd duidelijk aan wat het gunstigste tarief voor de gebruiker was.

De gunstigste stroomprijzen in de totale beoordeling bood de vergelijkingswebsite Pricewise.nl. Op de tweede plaats komt Easyswitch.nl, gevolgd door Energievergelijken.nl.

 

Klantenservice

De meeste stroomvergelijkingswebsites waren goed bereikbaar via de telefoon voor vragen. Gemiddeld waren de klantenservice medewerkers doordeweeks twaalf uur beschikbaar. Bij vier van de zes vergelijkingsportalen stonden de medewerkers ook op zaterdag telefonisch tot de consument zijn beschikking.

Het personeel liet een vriendelijke indruk achter en wist de vragen correct en volledig te beantwoorden. Slechts bij één van de dertig beltests is het na twee oproepen niet gelukt om een medewerker te bereiken. Bij de vragen per e-mail bleven er van de dertig verstuurde e-mails in totaal drie onbeantwoord. Tevens hebben bijna alle prijsvergelijkingswebsites een Facebook en Twitter account.

Pricewise.nl komt als beste uit de test op het gebied van klantenservice, gevolgd door Energieleveranciers.nl en Energievergelijken.nl.

 

Energievergelijken.nl testwinnaar van het gehele onderzoek

Energievergelijken.nl voldeed het best aan de gestelde criteria en is uiteindelijk de testwinnaar geworden. Met de beste prijzen en de beste klantenservice komt Pricewise.nl op de tweede plaats, gevolgd door Easyswitch.nl met een heel goede resultaat in de categorie prijzen.

De gedetailleerde resultaten van het onderzoek zijn tegen een betaling van 950 euro exclusief BTW te verkrijgen bij NIKWA (info@nikwa.nl).

 

 

Resultaten per subcategorie

De resultaten van de geteste subcategorieën vindt u hier, van elke testcategorie is een top 3 gemaakt.

Transparantie

  Aanbieders | producten Score Cijfer
1 Energievergelijken.nl 91% 9,1 | zeer goed
2 Independer.nl 89% 9,0 | zeer goed
3 Gaslicht.com 85% 8,7 | goed

Gebruiksvriendelijkheid

  Aanbieders | producten Score Cijfer
1 Gaslicht.com 91% 9,2 | zeer goed
2 Energieleveranciers.nl 81% 8,3 | goed
3 Independer.nl 80% 8,2 | goed

Prijzen

  Aanbieders | producten Score Cijfer
1 Pricewise.nl 99,9% 10 | uitstekend
2 Easyswitch.nl 99,7% 10 | uitstekend
3 Energievergelijken.nl 99,6% 10 | uitstekend

Klantenservice

  Aanbieders | producten Score Cijfer
1 Pricewise.nl 93% 9,4 | zeer goed
2 Energieleveranciers.nl 90% 9,1 | zeer goed
3 Energievergelijken.nl 88% 9,0 | zeer goed